• פויאנה ברשוב והסביבה

  • המלצות לטיול חורף ברומניה
    כתב וערך: שלום בן הר
     
    פויאנה ברשוב והסביבה
     
    פויאנה ברשוב (Poiana Brasov) עיירת הנופש המפורסמת ביותר ברומניה. בשנת 2011 הושקעו 25 מיליון אירו בפיתוח מתקני התיירות שלה. יש בה בתי מלון בכל הרמות, ומסעדות טיפוסיות עם אוכל רומני מעולה. בין המסעדות המומלצות: Sura Dacilor  , Coliba Haiducilor, Aurelius, והמסעדה Vanatorulבה מגישים את כל המנות הרומניות המסורתיות ומנות צייד. פויאנה ברשוב זהו בסיס יציאה מעולה לטיולי סביבה לאתרים המופעים בהמשך להמלצות אלו. 
    http://www.poianabrasov.com/
    פעילויות החורף בעיירה מגוונות מאוד. חוויה שלא תשכח היא העלייה עם הרכבל לפסגת ההר – Postavaru. (תחנת הרכבל נמצאת בקצה הימני של העיירה). בתחנת הרכבל התחתונה אפשר להשכיר ציוד סקי (24.5 ק"מ מסלולי סקי )ומזחלות.
    https://www.youtube.com/watch?v=_ALsCkmfKgI– פסגת פוסטווארו
     
    מבצר רשנוב ((Risnovמהמאה ה-14 נחשב למצודה הגדולה ביותר בחבל טרנסילבניה. המבצר הוקם לצורך הגנה על דרך המסחר בין חבל טרנסילבניה לרומניה. המצודה בנויה על צוק סלע. חומות המצודה והמבנים בתוך המצודה עברו שחזור בצורה מופלאה והאווירה בין החומות היא כמו בימי הביניים. הביקור במצודה והנוף הנשקף ממנה לא ישכח במהרה. המרחקמפויאנה ברשוב לרשנוב - 15 ק"מ. 
     
    מרשנוב אפשר להמשיך למצודת בראן עוד כ - 15 ק"מ. 
     
    מצודת בראן  (Bran) המוכרת יותר כ"טירתו של הערפד דרקולה" נוסדה בשנת 1378 בידי סוחרים גרמנים מבראשוב, במטרה להסדיר את המסחר בין טרנסילבניה לבין וולאכיה. הטירה שימשה כמבצר להגנה מפני הפלישה העותמאנית. בתחילת המאה ה-20 הוענקה הטירה במתנה למלכה מריה שהייתה המלכה ה-2 של רומניה.
    טירת בראן / דרקולה הינה יעד תיירותי מבוקש בגלל הקשר בינה לבין הנסיך ולאד "המשפד", המצביא שאכזריותו היוותה את ההשראה לרומן של בראם סטוקר משנת 1897, "דרקולה". האגדה מספרת כי ולאד זכה בכינוי שלו בגלל הדרך שבה עינה את אויביו. טירת בראן ניצבת על צוק תלול בחלק המזרחי של טרנסילבניה בלב הרי הקרפטים, סמוך לעיר התיירות ההררית המבוקשת בקרב תיירים - בראשוב Brasov, במרחק של 28 ק"מ.
     
     
      Mueciu de Sus בהמשך הדרך ממצודת בראן  (4 ק"מ) פונים שמאלה לכפר Mueciu de Sus. הכפר ממוקם בתוך עמק עם נוף מדהים. אחרי הפניה נוסעים כ – 6 ק"מ עד לסוף הכפר. מומלץ לתכנן לאכול ארוחת הצהריים במקום. המקום המומלץ ביותר נקרא Craisa Muntilor אוכל מעולה והמקום מדהים. קישור למסעדה:
     
     
    Zarnesti  באמצע הדרך בין מבצר רשנוב לטירת בראן, כדאי מאוד לבצע סטיה מהדרך של כ-10 ק"מ ולבקר בשמורת הדובים הצמודה לכפר. השמורה נוסדה ב - 2005 וממוקמת בכניסה לכפר עם אותו שם, ובמרחק של 2 ק"מ מהכניסה לשמורת הטבע Piatra Craiului. כיום יש בשמורה 79 דובים חומים ושחורים. רוב הדובים בשמורה נאספו מיערות רומניה אבל יש גם כאלה שהובאו ממדינות אחרות באירופה, וזאת כדי למנוע את הכחדתם עקב מסעות צייד לאורך השנים. באתר המצורף יש לבדוק היטב את שעות הביקור. 
     
    מומלץ מאוד לבצע חלק מהביקורים באמצעות טיולי ג'יפים. העלות לחמש שעות טיול בחברות המתמחות בטיולי ג'יפים נע סביב 35 עד 40 אירו למטייל. ניתן לבדוק מחירים גם בבתי המלון. 
     
    העיר ברשוב 
    ההמלצות לגבי ביקור בעיר ברשוב מתוארות לפי הסדר הכרונולוגי המומלץ לביקור. הקישור המצורף יכול לעזור בצורה מפורטת יותר בכל מה שקשור לעיר ברשוב מעבר לאתריה המרכזיים. 
     
     
    כנסית ניקולס הקדוש חוויה תרבותית מיוחדת היא הביקור בכנסיית ניקולס הקדוש. הכנסייה נבנתה בשנת 1583 בקצה רחוב. PRUNDULUI בכנסייה יש ציורים על יריעות עור המעוטרים בכסף רקוע, פרסקו, ותמונות קדושים משופמים בסגנון פועלים מהעידן הקומוניסטי. בחצר כנסייה זו הוקם בית הספר הראשון בברשוב בשפה הרומנית בשנת 1760. היום מבנה בית הספר משמש כמוזיאון לתולדות בית הספר עם כיתת לימוד מאותה תקופה, אולם המציג את תולדות והתפתחות הדפוס ברומניה, ואולם עם ציורי איקונות על זכוכית. כאן יש גם התרחשויות מעניינות: המון חתונות, ולכל כלה יש שושבינות בלבוש חגיגי מחריד ונעלי זוועות גבוהות עקב.
     
     
    בית הכנסת  הנאולוגי  ממוקם ברחוב Str. Poarta Șchei nr 29. הוקם בין השנים 1899 ל – 1901. בית הכנסת עבר שיפוץ יסודי אשר הסתיים לפני כשנתיים וברובו זהה למה שהיה בהקמתו. בחצר בית הכנסת הוקמה לפני כשנה אנדרטת זיכרון לזכר יהודי ברשוב שנספו בשואה וחלונות בית הכנסת קושטו עם ציורי סמלי ערים מארץ ישראל. בבית הכנסת קיימת מסעדה כשרה הפועלת בכל ימות השבוע חוץ מיום שבת. קישור לאתר בית הכנסת מאפשר את קבלת כל הפרטים לגבי שעות הפעילות של בית הכנסת. הביקור כרוך בתשלום. ביציאה מבית הכנסת פונים ימינה, ואחרי כ-50 מטר על אותה מדרכה, ניתן לראות את אחד מהרחובות הצרים ביותר באירופה. הרחוב נקרא  Strda Sforii(רחוב החבל). אורכו 80 מטר וחלקו הרחב ביותר הינו כ-135 ס"מ, וחלקו הצר ביותר - 111 ס"מ. חוצים את הרחוב ממש מול Strda Sforiiונכנסים לסמטא ממול אשר תביא אותנו לכנסייה השחורה. 
     
     
    הכנסייה השחורה  היא כנסיה גותית מפורסמת שמהווה עד היום ציון דרך חשוב בתולדות העיר בראשוב. שמה של הכנסייה התקבל לאחר שפרצה בעיר שריפה, והשחירה את קירותיה של הכנסייה. השחזור ארך כמעט 100 שנה. בכנסייה ישנם שטיחים נדירים מהמאות ה-17 וה-18. בנוסף לציורי הקיר בכנסייה, ישנם ספסלים ענקיים משני צידיה, אשר בעבר ישבו מצד אחד בעלי המלאכה של העיר, וממול ישבו השוליות של אותם בעלי המלאכה. אוהבי המוזיקה יכולים ליהנות בקיץ מ - 3 קונצרטים שבועיים של העוגב הענק.
    כתובת: Curtea Johannes Honterus 2 
    פתוח: ימים שני-שבת בשעות 15:30-10:00. כניסה בתשלום.כתובת אתר הכנסיה:
     
     
    Piata Sfatului הכיכר המרכזית של העיר העתיקה. ביציאה מהכנסייה, כדאי להקיף את הכנסייה מצידה הנגדי לכניסה, ומגיעים לכיכר המרכזית של העיר העתיקה. כיכר יפה, רחבה ומבנים הבנויים בסגנונות אדריכלות שונים, כאשר המבנים הראשונים בכיכר החלו להיבנות בימי הביניים. במרכז הכיכר נמצא בית הסוחרים. סביב המבנה היו מחויבים הסוחרים לפרוס את הסחורות ופקידי העירייה היו גובים את המיסים ושומרים על הסדר הציבורי. בכיכר נמצאת המסעדה ומרתף היין Cerbu Carpatin.  ניתן לאכול במקום ארוחת צהריים אבל החוויה המיוחדת באמת זה ביקור במרתף היין עם טעימות יין וארוחת ערב ומופע פולקלור. כדאי במהלך היום להיכנס ולהזמין מקום לאחד הערבים. אתר המסעדה ומרתף היין:
     
    מול הנקודה בה נכנסנו לכיכר, בפינה הימנית, מתחיל המדרחוב היפה והססגוני. במדרחוב חנויות, בתי קפה וקונדיטוריות. באמצע המדרחוב מצד שמאל, נמצא בית הקפה La Republique. ניתן להזמין כל סוג וטעם של בלינצ'יס -  מתוק או מלוח, אבל המנה המומלצת ביותר היא הבלינצ'ס הנקראת על בשמו של בית הקפה. רצוי להזמין מנה אחת לזוג, ורק אחר כך לבדוק אם רוצים עוד. בסוף המדרחוב פונים ימינה עד לרמזור, ומולנו מרכז הקניות המפורסם  ""Star. אין תייר ישראלי שביקר בברשוב וכף רגלו לא דרכה ב-"Star". מסביב למרכז הקניות יש שוק ירקות ובהמשכו שוק איכרים מקורה בו תמצאו את גבינת ה - Burduf""המפורסמת ואת התבלינים – Leusteanשאין Ciorba ללא ירק זה, וכמובן ה –Cimbru  לקציצות.
     
    העיירה סיניה
     
    ארמון פלש  PELESבעיירת הנופש Sinaia. זהו אחד הארמונות היפים באירופה, ואולי גולתהכותרת של ארמונות אירופה המוכרים לנו כמו ארמון ורסאי או שנברון. בנייתו החלה בשנת 1914 והסתיימה בשנת 1914. הארמון נבנה על ידי המלך הראשון של רומניה – קרול הראשון. הארמון בנוי בתוך שטח יער והוא שימש כארמון הקיץ של בית המלוכה עד לסיום העידן המונרכי ברומניה בשנת 1947. מבין כל ארמונות אירופה זהו הארמון הראשון שהופעל בו חשמל. מעל אולם קבלת הפנים, גן זכוכית ויטרז' שהיה נפתח באמצעות מנועים חשמליים. זהו גם הארמון הראשון שהותקנה בו מעלית ומערכת מרכזית לשאיבת אבק. חדרי הארמון מסוגננים בסגנונות שונים: רנסנס איטלקי, ברוק ורוקוקו. בארמון מוצגים גם גובלנים ענקיים מתוצרת המפעל La Goblin  מפריס. כמו כן בשלושת חדרי הכניסה לארמון מוצג אוסף נשק אדיר, שחלקו הגדול התקבל כמתנות מבתי המלוכה האחרים באירופה. לאחר הביקור בארמון מומלץ שתבקרו גם בגן הנפלא שלו. עם סיום מלחמת העולם השנייה כל מתחם הארמון היה בשימושם של המנהיגים הקומוניסטים של רומניה, ובעיקר של נשיא רומניה, הידוע לשמצה, ניקולאי צ'אוצ'סקו ורעייתו אלנה. עם נפילת המשטר הקומוניסטי בסוף 1989 הפך הארמון למוזיאון, ונפתח למבקרים. מצורף קישור המאפשר את בדיקת הפרטים לאפשרויות ביקור בארמון פלש, ובארמון פלישור הצמוד אליו, והיה שייך למלך השני של רומניה ורעייתו המלכה מריה.
     
     
    Cota 1400  פעילות חורף הדומה לפעילות בפויאנה ברשוב על הר Postavaruהכוללת אפשרות של עליה ברכבל לגובה 1400 מטר, והשכרת ציוד סקי או מגלשות. מצורף קישור לאתר המקום. 
     
     
    מנזר סיניה מנזר סינאיה הוא מנזר נוצרי אורתודוקסי, שנבנה במאה ה-17 על ידי הנסיך מיכאל קאנטקוזינו. באחד ממסעותיו בארץ הקודש, הגיע הנסיך למנזר סנטה קתרינה, שבחצי האי סיני, והתרשם מהמקום. עם שובו לנסיכות ולאכיה, בנה הנסיך מנזר לפי דוגמת מנזר סנטה קתרינה, וקרא לו מנזר סינאיה, על שם הר סיני. הנסיך בחר את שטח בניית המנזר בסביבה  הפסטורלית של אזור הרי הקרפטים. במנזר ניתן לראות ציורי קיר בני יותר משלוש מאות שנה ופסלים, למשל את פסל משה עם לוחות הברית. זהו גם אחד המנזרים הבודדים שבכניסה לחצר יש מגדל פעמונים, דבר שאינו נהוג בכנסיה האורתודוקסית. מאז המאה ה-17 התיישבו סביב המנזר משפחות אצולה שתרמו, בעצם, להקמתה של העיירה סיניה. קישור לאתר:
     
     
    מעבר Transfagarasan– מפל Balea  - אגם Balea  - מלון קרח
    אחד ממעברי ההרים היפים באירופה נמצא ברומניה ונקרא מעבר Transfagarasan. מומלץ מאוד להתחיל את הטיול במעבר זה מחלקו הצפוני. אפשרויות ההגעה לתחנת הרכבל Balea Cascadaהם מהעיר Sibiuאו מהעיר ברשוב. עם סיום העלייה ברכבל יתגלה בפנינו נוף מדהים של האגם הקפוא  Balea Lacומלון העשוי מקרח. המלון נותן שירותים ברמה מעולה. כמו כל מלון אחר,המלון כולל כניסה וקבלה למלון, חדרים, מסעדה, בר משקאות וכנסייה. כל שנה בונים מחדש את המלון והשנה המלון יפתח לקבלת אורחים מ-23.12.2015. בצמוד למלון הקרח יש מסעדה בתוך מבנה עץ הנקראת Cabana Balea. החוויה מיוחדת במינה. המלצתי על תחילת המסלול מחלקו הצפוני, היות ומחלקו הדרומי הגישה סגורה רוב עונת החורף. בגלל מיקומו של המלון דואגים שהחלק הצפוני יהיה נגיש לתיירים עד לפחות תחנת הרכבל שהזכרתי. חשוב לברר ערב היציאה את מצב מזג האוויר, והאם יש גישה עד לתחנת הרכבל. קישור לאתר המעבר ולמלון הקרח: